Gallery 2

Foto's uit de Languedoc - Roussillon

Nieuws

Champagne en Bourgogne UNESCO Werelderfgoed

Geplaatst op 15 februari, 2016 om 15:10

De UNESCO heeft de wijnklimaten van enkele wijngaarden in de Bourgogne en de heuvelachtige wijngaarden, huizen en kelders in de Champagne uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

 

De 1247 wijnklimaten in de Bourgogne en de wijngaarden, huizen en kelders in de Champagne maken nu zodoende deel uit van de “culturele Franse ontwikkelingslandschappen”, een bewijs dat zij beschikken over een ‘Valeur Universelle Exceptionnelle’, oftewel een alomvattende uitzonderlijke waarde, aldus de internationale organisatie.

 

 

Champagne !

 

Voor de UNESCO vertegenwoordigen de wijngaarden, huizen en kelders van de Champagne de “plaatsen waar de methode voor de bereiding van mousserende wijnen, dankzij een tweede gisting in de fles, werd ontwikkeld sinds het begin van de 17e eeuw tot de vroege industrialisering in de 19e eeuw”.

 

Er zijn 3 gebieden die volgens de UNESCO een weerspiegeling vormen van het hele proces van de champagneindustrie. Dit zijn de volgende 3 ‘ensembles’:

 

De avenue de Champagne, waar u de grote champagnehuizen en kelders kunt vinden, en Fort Chambrol, beiden in Epernay;

De heuvel van Saint-Nicaise in Reims, waar de kelderverdiepingen gebruikt worden als ruimtes voor de wijngisting;

De historische wijngaarden van Hautvilliers, Aÿ en Mareuil-sur-Aÿ.

 

De wijnpercelen in de Bourgogne

 

De wijnklimaten in de Bourgogne, de culturele landschappen, zijn nauwkeurig afgebakende wijnpercelen op de zachte heuvels van Côte de Nuits en Côte de Beaune, ten zuiden van Dijon. Deze percelen geven de wijn een uniek karakter. Ieder van hen produceert unieke crus, waaronder enkele van de meest beroemde ter wereld: Romanée-Conti, Montrachet, Vosne-Romanée...

 

Deze toevoeging aan de Werelderfgoedlijst vormt evenzeer een beloning voor het exceptionele erfgoed van deze regio’s en de diversiteit van de grondgebieden... zonder de tradities en de deskundigheid van de wijnmakers in de Bourgogne en Champagne te vergeten!

 

 

UNESCO Werelderfgoed in Frankrijk

 

Frankrijk telt vandaag de dag 41 door de UNESCO erkende erfgoederen, waaronder de Cisterciënzer abdij van Fontenay (Bourgogne), het Canal du Midi (Midi-Pyreneeën) en de wegen van de Pelgrimsroute Santiago de Compostela, om er maar een paar te noemen. Meer informatie over het UNESCO Werelderfgoed in Frankrijk kunt u vinden op onze website.
Categorie├źn: Geen